El Procurador. Una figura que garanteix agilitat i transparència.
La nostra sèries d’articles sobre l’ordenament jurídic a la província de Barcelona, continua en aquesta ocasió amb la figura d’un actor jurídic de recent aparició en els tribunals, però que malgrat això avui es considerat indispensable dins de qualsevol procés jurídic que es dongui en aquesta província. Ens referim al Procurador.
Quan cal acudir al sistema judicial, amb l’ànim d’aconseguir dirimir una disputa o obtenir el càstig per a una conducta punible, observem que és imprescindible comptar amb els procuradors.
Els Procuradors a Barcelona, són de recent aparició. Les seves funcions són abans de res *garantistas, però igualment desenvolupen una funció d’agilitar i dinamitzar el procés judicial.
El Procurador a Barcelona, i en totes les províncies en les quals està normalitzada la seva funció en el procés jurisdiccional, actúe enfront de les decisions i requisicions que emanen dels tribunals i alhora es garantia que totes les actuacions que es donen dins d’un procés judicial, estan emmarcades dins de la legislació vigent i compleixen amb l’estipulat en els respectius codis de procediment i per descomptat del dret processal.
Fent una mica d’història, determinem que els procuradors estan presents en la història de l’administració de justícia, des dels temps de l’Imperi Romano, on ja ostentava el seu caràcter representatiu.
El Procurador , dista molt dels seus ancestres que actuava en els tribunals de l’antiga Roma. El temps l’ha fet evolucionar i en els nostres dies les seves funcions en resum són les de representar als seus clients davant el Tribunal del Justiciable en tots els seus àmbit.
QUE REQUERIMENTS HA DE COMPLIR EL PROCURADOR?
Segons la normativa vigent, el procurador davant els tribunals ha de complir les següents condicions:
- Els aspirants a Procuradors a Barcelona han de ser llicenciats en Dret i obtenir l’aprovació del Ministeri de Justícia per exercir les seves funcions. De l’anterior es deriva que tots els Procuradors són Advocats, més no tots els advocats poden ser procuradors.
- És important aclarir que, l’exercici de les funcions de procurador està delimitada per espais geogràfics la qual cosa implica que l’aspirant ha de *colegiarse davant l’organisme respectiu.
- A Barcelona tenim el Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona. Per formar part del col·legi cal pagar una fiança, exigida pels estatuts d’aquesta entitat.
Una vegada complerts els requisits descrits, l’aspirant a procurador ha de prestar jurament davant l’òrgan rector que correspongui. Per mitjà d’aquest jurament, el nou procurador s’obliga a complir i acatar la legislació vigent, la Constitució i en general l’ordenament jurídic.
El nomenament de Procurador, mitjançant un mecanisme processal, assegura que el justiciable vegi sempre els seus drets protegits, gràcies a que compta amb la deguda representació, ja sigui perquè va haver-hi una elecció arbitrària de procurador, o perquè li va ser assenyalat un d’ofici… l’important és que es garanteixin els seus drets processals en totes les instàncies del procés.
Des de la seva aparició en el sistema judicial, els procuradors davant els tribunals, protegeixen l’ordenament Español i assumeixen la Representació Tècnica dels justiciables en els processos judicials. Així mateix assumeixen funcions de col·laboració i cooperació amb el sistema judicial, sent aquesta una funció de caràcter públic que representa una gran aportació per al sistema d’administració de justícia.
S’estima que a tota Espanya, existeixen 67 Col·legis de Procuradors, als quals pertanyen prop de deu mil advocats, llicenciats en Dret, els qui sumats als seus assistents i col·laboradors, sobrepassen àmpliament la suma de cinquanta mil persones, totes exercint labors que abans de la seva aparició corresponien a funcionaris públics a càrrec de l’estat.
Encara que l’aparició de la figura del Procurador, va generar en un començament una reacció adversa, la veritat és que al moment, aquestes cinquanta mil persones que esmentem, contribueixen en forma molt eficient al desenvolupament ràpid i transparent del sistema judicial espanyol, a molt baixos costos. Podem estimar l’estalvi en els últims quatre anys en una mica més de cent vuitanta milions d’euros anuals.
És convenient advertir que, les funcions dels advocats són completament diferents a les dels procuradors. Processalment no existeix interferència o incompatibilitat en les funcions d’uns o d’uns altres. Tant uns, com uns altres són requerits per al correcte funcionament del sistema. Recordem que, encara que el seu advocat és el que dirigeix l’estratègia jurídica a seguir en el procés, els seus procurador és el representant seu davant els tribunals.
Els Procuradors han arribat per quedar-se, però per sobretot per aportar garanties, transparència i dinamisme als procediments judicials que diàriament s’avancen davant els múltiples partits que existeixen a la ciutat i la província.